Strava při cukrovce 1. typu

Sdílet

Hlavní zásady stravování při diabetu 1. typu se příliš neliší od obecných doporučení pro zdravou výživu. Člověk s cukrovkou by měl navíc umět počítat sacharidy a přizpůsobit dávku inzulinu tomu, co jí. Je přínosné, umí-li také odhadnout rychlost vstřebávání sacharidů (tzv. glykemický index) a upravit dávky inzulinu u jídel s vysokým obsahem tuků a bílkovin.

Strava při cukrovce 1. typu

Hlavní zásady stravování při diabetu 1. typu se příliš neliší od obecných doporučení pro zdravou výživu. Člověk s cukrovkou by měl navíc umět počítat sacharidy a přizpůsobit dávku inzulinu tomu, co jí. Je přínosné, umí-li také odhadnout rychlost vstřebávání sacharidů (tzv. glykemický index) a upravit dávky inzulinu u jídel s vysokým obsahem tuků a bílkovin.

Cíle výživy u cukrovky 1. typu: 

  • preferovat výživově bohaté potraviny,
  • dosáhnout cílové kompenzace hladiny krevního cukru, hodnoty krevního tlaku i cholesterolu,
  • dosáhnout přiměřené tělesné hmotnosti a udržet ji,
  • zachovat společenskou a kulturní hodnotu jídla,
  • zvýšit praktické povědomí o složení jídel a možnostech plánování stravy,
  • sladit působení inzulinu se složením jídla s pomocí počítání sacharidů.

U cukrovky 1. typu je zásadním prvkem léčby schopnost pacienta sladit působení inzulinu aplikovaného před jídlem se vstřebáváním sacharidů z potravy. Inzulin snižuje hladinu krevního cukru, a pokud jeho účinek není sladěn s působením sacharidů na zvýšení hladiny cukru, glykemie (hladina cukru) po jídle nepřiměřeně stoupá, či naopak nebezpečně klesá. 

Základními okolnostmi, které je nutné vzít v úvahu při plánování jídla a aplikace inzulinu, jsou: 

  • množství sacharidů v jídle,
  • metoda stanovení dávky inzulinu k jídlu (např. sacharidový poměr v rámci kalkulovaného bolusu) [proklik na článek – kalkulovaný bolus],
  • hladina cukru před jídlem a trend vývoje (tedy zda klesá, či stoupá).

Doplňkovými okolnostmi, které rovněž mohou ovlivnit dávku inzulinu, jsou: 

  • glykemický index jídla.
  • množství tuků a bílkovin v jídle,
  • plánovaná fyzická aktivita po jídle,
  • typ používaného inzulinu (inzulinového analoga).

V souladu s obecnými zásadami zdravé výživy by i člověk s cukrovkou 1. typu měl dávat přednost čerstvým potravinám před průmyslově zpracovanými. Měl by mít každý den na talíři dostatek ovoce a zeleniny a vyhledávat kvalitní tuky s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Tzv. prázdné kalorie, tedy výživově chudá, ovšem energeticky bohatá jídla (např. smažená jídla, cukrovinky), by měl konzumovat spíše výjimečně. 

Autor: MUDr. Klára Sochorová, lékař Klinika diabetologie, IKEM

Mohlo by vás zajímat

MySugr

MySugr

Zkroťte monstrum, zkroťte diabetes! Takovouto analogii využívá jedna z celosvětově nejoblíbenějších mobilních aplikací pro diabetiky. MySugr je elektronická intuitivní forma deníku, která byla vytvořena diabetiky pro diabetiky a odpovídá tedy reálným potřebám a požadavkům lidí s tímto onemocněním.
Hybridní uzavřený okruh v léčbě diabetu

Hybridní uzavřený okruh v léčbě diabetu

Hybridní uzavřený okruh je kombinace inzulinové pumpy, kontinuálního senzoru a chytrého algoritmu, který umí v době mezi jídly samostatně upravovat dávku inzulinu. Pacient však stále musí aktivně myslet na včasnou aplikaci inzulinu k jídlu, protože o to se ani pumpy s automatickými funkcemi zatím samy postarat neumějí. 
Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické  Tabulky. Mnoho uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavilo léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři. V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?
Cukrovka u dětí

Cukrovka u dětí

Cukrovku mohou mít nejen dospělí, ale také děti. Zatímco u dospělých je nejčastější diabetes 2. typu, u dětí se nejvíce vyskytuje diabetes 1. typu. Cukrovku u dětí léčí dětský diabetolog, který dokáže zohlednit nejen samotnou nemoc, ale také správný vývoj, růst a dospívání dítěte.