Hlavní zásady stravování při diabetu 1. typu se příliš neliší od obecných doporučení pro zdravou výživu. Člověk s cukrovkou by měl navíc umět počítat sacharidy a přizpůsobit dávku inzulinu tomu, co jí. Je přínosné, umí-li také odhadnout rychlost vstřebávání sacharidů (tzv. glykemický index) a upravit dávky inzulinu u jídel s vysokým obsahem tuků a bílkovin.
Strava při cukrovce 1. typu
Hlavní zásady stravování při diabetu 1. typu se příliš neliší od obecných doporučení pro zdravou výživu. Člověk s cukrovkou by měl navíc umět počítat sacharidy a přizpůsobit dávku inzulinu tomu, co jí. Je přínosné, umí-li také odhadnout rychlost vstřebávání sacharidů (tzv. glykemický index) a upravit dávky inzulinu u jídel s vysokým obsahem tuků a bílkovin.
Cíle výživy u cukrovky 1. typu:
- preferovat výživově bohaté potraviny,
- dosáhnout cílové kompenzace hladiny krevního cukru, hodnoty krevního tlaku i cholesterolu,
- dosáhnout přiměřené tělesné hmotnosti a udržet ji,
- zachovat společenskou a kulturní hodnotu jídla,
- zvýšit praktické povědomí o složení jídel a možnostech plánování stravy,
- sladit působení inzulinu se složením jídla s pomocí počítání sacharidů.
U cukrovky 1. typu je zásadním prvkem léčby schopnost pacienta sladit působení inzulinu aplikovaného před jídlem se vstřebáváním sacharidů z potravy. Inzulin snižuje hladinu krevního cukru, a pokud jeho účinek není sladěn s působením sacharidů na zvýšení hladiny cukru, glykemie (hladina cukru) po jídle nepřiměřeně stoupá, či naopak nebezpečně klesá.
Základními okolnostmi, které je nutné vzít v úvahu při plánování jídla a aplikace inzulinu, jsou:
- množství sacharidů v jídle,
- metoda stanovení dávky inzulinu k jídlu (např. sacharidový poměr v rámci kalkulovaného bolusu) [proklik na článek – kalkulovaný bolus],
- hladina cukru před jídlem a trend vývoje (tedy zda klesá, či stoupá).
Doplňkovými okolnostmi, které rovněž mohou ovlivnit dávku inzulinu, jsou:
- glykemický index jídla.
- množství tuků a bílkovin v jídle,
- plánovaná fyzická aktivita po jídle,
- typ používaného inzulinu (inzulinového analoga).
V souladu s obecnými zásadami zdravé výživy by i člověk s cukrovkou 1. typu měl dávat přednost čerstvým potravinám před průmyslově zpracovanými. Měl by mít každý den na talíři dostatek ovoce a zeleniny a vyhledávat kvalitní tuky s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Tzv. prázdné kalorie, tedy výživově chudá, ovšem energeticky bohatá jídla (např. smažená jídla, cukrovinky), by měl konzumovat spíše výjimečně.
Autor: MUDr. Klára Sochorová, lékař Klinika diabetologie, IKEM