Jak se stravovat v těhotenství 

Sdílet

Strava v těhotenství by měla být pestrá s dostatkem vitamínů (zejména D, B, kyselina listová), minerálních látek (železo, jód) a omega-3 mastných kyselin. Jejich zdrojem jsou zelenina, ořechy, ryby, červené maso a masokostní vývary, vejce, játra a kysané mléčné výrobky

Jak se stravovat v těhotenství 

Jak se stravovat v těhotenství 

  • Strava v těhotenství by měla být pestrá s dostatkem vitamínů (zejména D, B, kyselina listová), minerálních látek (železo, jód) a omega-3 mastných kyselin. Jejich zdrojem jsou zelenina, ořechy, ryby, červené maso a masokostní vývary, vejce, játra a kysané mléčné výrobky. 
  • Jezte pravidelně 3× až 6× denně. Vhodnější jsou menší porce do 30–40 g sacharidů. Doporučené množství sacharidů je do 200 g sacharidů/den, ale při dostatečném množství kvalitních bílkovin, tuků a zeleniny stačí i méně. Zdrojem sacharidů jsou přílohy, chléb a pečivo, luštěniny, mléko a mléčné výrobky, ovoce, sladší zelenina a ořechy. Údaje o obsahu sacharidů jsou na obalech potravin. Počítání sacharidů usnadní aplikace Kalorické tabulky. Kvalitní zdroje bílkovin a tuků jsou bez omezení (maso, ryby, vejce, sýry, olej, máslo).
  • Strava by neměla vést k hubnutí, ale ani k nadměrným hmotnostním přírůstkům. V prvních týdnech můžete zhubnout o 1–2 kg, což nepředstavuje zdravotní riziko. Optimální celkový váhový přírůstek v těhotenství u štíhlých žen je do 10–15 kg, u žen s nadváhou do 7–10 kg a u obézních žen nejlépe žádný, maximální do 5 kg. 
  • Ideální talíř obsahuje porci bílkovin (maso, rybu, mléčný výrobek či vejce), dostatek zeleniny (formou salátu i tepelně upravenou) a přiměřenou porci přílohy (ideálně v celozrnné formě).
  • Vynechejte cukr, med, sladkosti, sladké nápoje a potraviny. Jednoduché cukry se rychle vstřebávají a hladina krevního cukru výrazně stoupá. Podobně nepříznivě působí také ovocné džusy (i 100%), potraviny z bílé mouky, instantní potraviny, fast food, dochucovadla, kečupy, dresinky, slané pochutiny (chipsy, lupínky, popcorn, tyčinky, krekry atd.), křehké plátky a jiné „pufované“ výrobky.
  • Nedoslazujte náhradními umělými sladidly („light“ a „dia“ potraviny). Jejich použití v těhotenství není doporučeno, protože nebyla prokázána jejich bezpečnost pro plod. V malé míře lze použít přírodní sladidlo stévii, erytritol, xylitol a čekankový sirup.
  • Omezte přílohy. Brambory, rýže a těstoviny obsahují škroby, po nichž glykemie stoupá o něco pomaleji, ale větší porce může glykemii také výrazně zvýšit. Vybírejte celozrnné přílohy (bulgur, pohanka, qiunoa, hnědá rýže, jáhly, kroupy), vhodné jsou také luštěniny. Ideální přílohou je zelenina (syrová, kvašená i tepelně upravená). Glykemie výrazně stoupá po „bílých přílohách“, hranolkách a pečených bramborech, bramborové kaši a kuskusu (což je instantní těstovina). 
  • Z polévek jsou vhodné vývary, zeleninové a luštěninové polévky bez zahuštění moukou. Omáčky by neměly být doslazené a pokud možno ani zahuštěné moukou.
  • Vybírejte kvalitní celozrnné a kváskové pečivo a chléb, které nejsou dobarvované karamelem nebo dochucované sladovou moukou. Vhodný je obyčejný chléb typu šumava, žitný chléb a večerní pečivo se sníženým obsahem sacharidů.
  • Mléčné výrobky vybírejte bílé, neochucené (bílý jogurt, tvaroh či zákys), lze je dochutit ovocem, ořechy nebo semínky. Některé ženy mají po mléku a mléčných výrobcích k snídani vyšší hodnoty glykemie, než by odpovídalo obsahu sacharidů a stejné porci v jinou denní dobu. V těchto případech je nutné mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. 
  • Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin – pijte vodu, neslazený čaj, kávu či meltu (Caro). Do 1,5 l vody je možno vymačkat jeden citrusový plod. Ovocné džusy, šťávy ani smoothie nejsou pro vysoký obsah jednoduchých cukrů vhodné.

Doporučené rozložení porcí sacharidů během dne a tipy na jídla

 

Příklady vhodných jídel

Nevhodná jídla

Snídaně

do 30 g sacharidů

Chléb do 60 g nebo 3 ks knäckebrotu nebo večerní pečivo (bez omezení), máslo, vejce / sýr / šunka od kosti / domácí pomazánka, zelenina

vaječná omeleta se zeleninou (lze i bez pečiva)

bílý jogurt/tvaroh 150 g 

+ 100 g ovoce  

+ 25 g ořechů/semínek 

(u některých žen není mléčná snídaně vhodná)

větší množství pečiva nebo nevhodné typy pečiva (bílé, sladké atd.)

snídaňové cereálie, müsli, kukuřičné lupínky atd. (opatrně i s vločkovou kaší)

ochucené (sladké) mléčné výrobky

větší množství ovoce

Svačiny
do 20 g sacharidů

sýr, zelenina, ořechy, bílý jogurt, zákys, tvaroh, ovoce (1 středně velký kus / hrst), avokádo, olivy 

větší množství pečiva nebo nevhodné typy, sladké cereálie, ochucené (sladké) mléčné výrobky, větší množství ovoce

Polévky běžná porce 15–20 g sach.

vývary, zeleninové, luštěninové, zahustit nejlépe rozmixovanou zeleninou nebo luštěninou

instantní, doslazované (rajská, zelná), zahušťované větším množstvím mouky nebo moučnou zavářkou

Hlavní jídla

do 30 g sacharidů s polévkou / do 50 g bez polévky

maso/ryba, zelenina, příloha individuálně (podle glykemií)

zeleninový salát (tuňák, vejce, sýr, olivy)

luštěniny, vejce, zelenina

zapečená zelenina se smetanou, vejcem, sýrem

slazené omáčky (rajská, rajčatová, svíčková), doslazené zelí

větší porce (> 150–200 g) rizota nebo ochucených těstovin

větší nebo nevhodné přílohy (hranolky, knedlíky atd.) 

sushi, pizza, fast food

2. večeře*
do 20 g sacharidů

půl krajíčku chleba se sýrem a zeleninou

bílý jogurt

ořechy, sýr, zelenina 

zbytek první večeře

* je individuální – u někoho zlepšuje ranní glykemie, u někoho jsou ranní glykemie lepší bez 2. večeře

u někoho nejsou vhodné mléčné výrobky nebo ovoce ke 2. večeři

 

Shrnutí – co jíst a čemu se vyhnout

 

Vhodné

Nevhodné

Přílohy

tepelně upravená zelenina, saláty, luštěniny, vařené brambory (lépe ve slupce), hnědá, parboiled a basmati rýže, těstoviny vařené „al dente“ (lépe celozrnné), pohanka, jáhly, bulgur, quinoa, ječné kroupy, vločky

smažené brambory (hranolky), pečené brambory, knedlíky, noky, kulatá bílá rýže, jasmínová rýže, bílé těstoviny doměkka, kuskus, instantní bramborové a obilné kaše, kaše z bílé krupice

Pečivo

kvalitní kvasové pečivo, žitné pečivo, celozrnné nedobarvené pečivo, chléb typu šumava, „večerní“ pečivo, knäckebrot

sladké pečivo, croissanty, bílé rohlíky a housky, veka, bagety, hnědé dobarvené pečivo (kaiserka, kornspitz), toustové chleby, křehké plátky, rýžové chlebíčky, suchary

Zelenina

jakákoliv čerstvá, tepelně upravená, kvašená, nejlépe ke každému jídlu

sterilovaná ve sladkokyselém nálevu, zeleninové chipsy

Ovoce

čerstvé, mražené, 1 středně velký kus nebo hrst 2× denně, přednost mají méně sladké druhy

kompoty, slazené ovocné přesnídávky, marmelády, kandované, pozor na banán, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun a sušené ovoce

Mléko a mléčné výrobky

plnotučné mléko, acidofilní mléko, kefír, zákys, podmáslí, bílé plnotučné jogurty, tvaroh, čerstvé i zrající sýry

ochucené výrobky (ovocné jogurty, tvarohy, pribináčky, mléčné rýže, pudinky, mléčné a kysané ochucené nápoje), nízkotučné a odtučněné mléko a mléčné výrobky, tavené sýry

Bílkoviny

maso drůbeží i červené, játra, ryby, mořské plody, vejce, sýry, šunka „od kosti“

uzeniny a další zpracované masné výrobky, masové konzervy, rybí prsty

Tuky

máslo, zastudena lisované oleje, kvalitní sádlo a slanina, ořechy, semínka

částečně ztužené a ztužené tuky, margaríny, rafinované oleje

Pochutiny

v malém množství čokoláda s více než 70 % kakaa, nesladká čerstvá a kysaná smetana, žvýkačka bez cukru, domácí štrúdl bez cukru, palačinka bez cukru atd.

sladkosti, sušenky, oplatky, zákusky, mléčná čokoláda, müsli a ovocné tyčinky, slané pochutiny (krekry, chipsy, popcorn atd.)

K doslazení

v malém množství stévie, xylitol, erytritol, čekankový sirup

bílý a hnědý cukr, med, sladěnky, sirupy, melasa, umělá sladidla

Ochucovadla

nesladká hořčice, nesladká majonéza, pesto, zakysaná smetana s bylinkami, nesladký ocet, bylinky, koření

kečup, dresinky, majonézy, hořčice a hotové omáčky s cukrem/medem, sladké octy (balzamiko)

Nápoje

voda, voda ochucená šťávou z 1 citrusu, hořké kakao, Caro, melta, čaj, káva (neslazené)

džusy, smoothie, limonády, pivo, alkohol, nápoje s umělými sladidly, sladké kakao, káva a čaje, sypané ovocné čaje

 Autor: MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D.

Mohlo by vás zajímat

MySugr

MySugr

Zkroťte monstrum, zkroťte diabetes! Takovouto analogii využívá jedna z celosvětově nejoblíbenějších mobilních aplikací pro diabetiky. MySugr je elektronická intuitivní forma deníku, která byla vytvořena diabetiky pro diabetiky a odpovídá tedy reálným potřebám a požadavkům lidí s tímto onemocněním.
Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické  Tabulky. Mnoho uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavilo léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři. V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?
Co je těhotenská cukrovka

Co je těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus je porucha metabolismu glukózy, která souvisí s těhotenstvím a postihuje až 17 % těhotných žen. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Nemusí ji doprovázet žádné potíže a příznaky, a proto se v těhotenství dělá cílené vyšetření, aby se cukrovka včas rozpoznala. Pokud není dostatečně léčena, může vést ke komplikacím nejen během těhotenství a porodu, ale i v pozdějším věku dítěte. Objevuje se zpravidla ve druhé polovině těhotenství a po porodu odezní. Až u poloviny žen se může cukrovka později znovu objevit, a tak je důležité, aby byly dále pravidelně sledovány u svých praktických lékařů. 
Diabetes a alkohol

Diabetes a alkohol

Může vůbec diabetik pít alkohol? Ano, ale stejně jako u většiny věcí tady platí, všeho s mírou. Nadměrné pití alkoholu není dobré ani pro osoby s cukrovkou, ani pro zdravého člověka. U diabetu se však jedná o jeden z rizikových faktorů vzniku hypoglykemie.